fredag 18 mars 2011

Pizza

Fredag och jag har inte arbetat sedan i tisdags. Orken finns inte för att gå till jobbet. Hur mycket jag än älskar mitt arbete.

Ett vått snötäcke ligger över marken och jag har svårt att förstå att det för någon dag sedan var 9,5 plusgrader. Men naturen spelar sina spratt med oss. Det är nästan 3 månader kvar innan vi kan känna oss trygga från järnnätterna.

Max har idag beställt pizza. Jag hoppas att jag får lite hjälp av gubben med degknådandet. Det första delen gör min "hjälpreda" men det behövs ändå lite armkraft. Något som jag helt saknat just nu. Hjälpmedel i all ära men när det är riktigt illa är sammarbete det bästa.
Minstingen är beordrad av sin pappa att städa sitt rum annars åker allt till soptippen imorgon så hennes hjälp kan jag glömma. Men jag hoppas att de andra ungdomarna hjälper mig.

Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Pizzasallad:
500 gram vitkål
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Strimla vitkål fint.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök och vitlök i oljan.
Tillsätt tomat och kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Fyllning:
mozzarella
tomat
svarta oliver
basilika
lufttorkad skinka

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg pizzan på plåt med bakplåtspapper.
Fördela fyllningen över.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Servera med pizzasallad.

2 kommentarer:

  1. Hej Lotta

    Oj vad snygg din blogg har blivit... riktigt nice :)

    kram Ariane

    SvaraRadera
  2. Tack! Roligt att du gillar det. Försöker så gott jag kan.

    Kramar L8

    SvaraRadera