onsdag 2 mars 2011

Pengarna styr om du får fryst eller färsk broccoli

Läste i dagens Kristianstadsblad

http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article1398958/Mat-foumlr-180nbsp000-foumlrsvinner.html

om hur mycket mat som slängs i Östra Göinge kommuns kök. Det är skrämmande men när jag sedan läser följdartikeln blir jag skrämd av en annan orsak.

http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article1398957/Mer-svinn-ska-maumltas.html

Det berättas att nästan 70 % av den inköpta broccolin slängs i beredningen och nu överväger de att istället köpa in redan beredd fryst broccoli.

????????

Hur tänker man då?
Förvinner inte tanken med att servera bra mat om man går från färska grönsaker till frysta?

Kanske en del av problemet försvinner om kökspersonlen lär sig att använda allt. Så som det var förr när allt togs omhand. Jag lovar. Du känner ingen skillnad i broccolisoppan om det är stjälken som är mixad eller endast buketterna.
Hela persiljan, även stammarna, går att hacka och använda. Inte bara toppen.

Jag menar inte att kökspersonalen inte är bra på sitt jobb för de har min fulla respekt. Utan jag tror att det istället handlar om tid och planering. Visst har vi blivit bortskämda med den lyx och det overflöd som finns?
Hur roligt är det att servera broccoli som tillbehör en dag, broccoligratäng/paj nästa dag och broccolisoppa nästa?

Jag vet också att det är pengarna som styr. Både i kommunen och i hushållen.
Men inte ska vi gå dit där USA idag är. Där färsk frukt och grönskare är så dyrt att den vanlige människan inte har råd att köpa.
Inte kan vi i ett Skåne med alla våra matproducenter köpa frusen broccoli från andra sidan jorden för att det blir billigare.
För mig låter det helt orimligt.

Visst spelar priset roll när  du stoppar varor i din matkorg i affären. Men i en utopi och du inte behövde tänka på vad maten kostade? Handen på hjärtat. Hade du fortfarande köpt det billiga köttet? Hade du köpt äpplen som växt i Brasilien bara för att de är billigare än de som odlats någon mil från din dörr?
För du vet att det färska, det naturliga, faktiskt är det överlägsna. Det bästa du kan stoppa i dig.

Förutom priset så kommer tiden in. Hur många har tid att åka runt till fruktodlaren, musttillverkaren, potatisodlaren, slaktaren osv?

För mig är det viktigt att ge min familj så bra mat som jag kan.
Jag försöker handla billigt men ändå tänka på vad saker innehåller. Det finns så mycket skräp som konserveringsmedel, smakförstärkare osv så man blir tokig.
Det går inte alltid att vara "duktig". Visst finns det saker i mitt kylskåp som jag helst inte haft där. Lingonsylten hade jag gärna kokt själv, gurkorna hade jag helst lagt in själv men tid, ork och pengar räcker tyvärr inte till.

Det som skrämmer mig allra mest är att de som har minst pengar tvingas ge sin familj sämre mat. Det kan ju bara leda till sämre förutsättningar.

Mat är något som man absolut inte skulle behöva spara in på. Mat ska man unna sig och njuta av. Man ska med glädje kunna sitta vid sitt köksbord och äta. Veta att man får i sig alla bra ämnen som man behöver för att få ett långt och hälsosamt liv.

1 kommentar:

  1. Jag blir också lite rebellisk när jag läser sådant (har ännu inte läst dina länkar).

    Om barnen får bra mat i skolan orkar de med sina lektioner. Bra mat handlar inte bara om att det ska vara kryddat, det ska innehålla lite vettigt också.
    Själv försöker jag köpa så närproducerat som jag kan. Jag köper bara potatis och i stort grönsaker från gårdsbutiken, jag vill ha kött som är från min närhet för att minska risken för att djuren har haft lång resväg. Jag har inget för att gynna de danska bönderna - jag vill se till att de skånska kan fortsätta att arbeta med bra djur och en bra jord. Köper jag importerat måste de skånska/svenska sänka sina krav för att krypa under de billigare utländska.
    Tyvärr överbrukas vår jord idag. Den hinner inte vila och återfå kraft att berika våra grönsaker och rotfrukter. Vi har så förtvivlat bråttom i allt att potatisen tom lätt blir stressad.

    Tyvärr får vi väl fortsätta köpa importerat kaffe och nu ska jag hämta en kopp av denna goda dryck =)

    SvaraRadera