onsdag 9 mars 2011

Potatisgratäng, kassler och smörstekt champinjon- och purjolöksröra


Lyckades få en timme extra idag. Så jag hinner faktiskt laga mat till familjen. Tur är väl det för matmuffinsen har minskat i påsen. Någon tyckte tydligen att de var goda.
Potatisgratäng är oerhört enkelt och så väldigt gott. Att låta potatisen koka lite i grädden innan gratineringen i ugnen gör faktiskt skillnad.
Idag tog jag i lite vitlök också i gratängen. Förra gången använde jag schalottenlök men idag blir det purjolök.

Potatisgratäng:
2 kg potatis
5 dl grädde
1 stor purjolök
3 vitlöksklyftor
2 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar

Skala och skiva potatis.
Finstrimla 10 - 15 cm av det vita på purjolöken. Kasta inte resten utan använd det till champinjonerna.
Koka upp potatisen i grädde. Rör om. Akta så att du inte bränner i botten.
Tillsätt purjolöken och pressa ner vitlöken.
Koka 5 minut under omrörning.
Häll upp allt i en ugnsform och grädda i mitten av ugn 220 grader i 20 - 30 minuter. Stick i potatisen och känn om de är mjuka. Börjar gratängen få lite för mycket färg så täck med aluminiumfolie.



Champinjon- och purjolöksröra:
300 gram champinjoner
resten av purjolöken
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör/margarin

Skiva champinjoner.
Strimla det som är kvar av purjolöken.



Stek svampen i smör i ca 5 minuter.


Tillsätt purjolöken och pressa ner vitlök.



Stek ytterligare 5- 10 minuter.
Salta och peppra.

Servera potatisgratäng med skivad kassler och smörstekt champinjon- och purjolöksröra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar