torsdag 30 december 2010

Hallonsorbet

I morgon kommer min lillebror med familj på middag. Till efterrätt ska vi ha hallonsorbet och det förbereder vi idag. Skriver vi för det är ett samarbete i köket just nu. Dels mår jag inte riktigt bra. Dels så är det gubben som ska stå för matlagningen imorgon. Jag är bara sidekick.

4 dl vatten
6 dl socker
8 dl hallon
4 äggvitor
saft från 1/2 citron ca

Koka vatten och socker till en simmig lag. Häll den i en skål och låt svalna.
Mosa hallonen. Jag körde dem i mixern. Häll hallonmoset genom en finkornig sil för att få bort kärnor.
Rör ner hallonen i sockerlagen. Pressa ner citronsaft för att bryta av sötman.
Häll sorbeten i en form med lock eller plastfolie. Helst en låg form så sorbeten fryser snabbare.
Ställ blandningen i frysen tills den är halvfast. 2-3 timmar.
Vispa sorbeten så att konsistensen blir jämna.
Frys igen ca 3-4 timmar. Rör några gånger under denna tiden.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och blanda ner i sorbeten.
Låt stå i frysen några timmar till.

Det är skönt att ha efterrätten färdig dagen innan middagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar