lördag 4 december 2010

Plättbakelser med blåbärssås

Minstingen får sin vilja igenom och till efterätt serverar vi Plättbakelser med blåbärssås från boken Pannkaka, plättar och galetter av Eja Nilsson och Holger Edström.





4 personer

1 sats pannkakssmet
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör eller margarin

Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i hälften av mjölken. Rör om och vispa till en klimpfri smet. Häll i resten av mjölken och knäck i äggen. Vispa smeten slät med smält smör och låt den stå och svälla en stund.
Beräkna 3/4 dl till en pannkaka och ca 2 msk till en plätt.

Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
3 strukna msk maizena
2 msk socker
2 tsk vanilinsocker

Blåbärssås:
2 dl blåbärssylt
färska blåbär

Grädda plättar av smeten.

Vaniljkräm:
Blanda allt utom vanilinsocker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka, då koagulerar äggulorna. Låt krämen svalna och smaksätt med vanilinsocker. Ställ den i kylskåpet så den blir riktigt fast.

Lägg ihop plättarna, 4 eller 5 i taget, med vaniljkräm emellan. Lägg ingen kräm på översta plättan.

Blåbärssås:
Värm blåbärssykten i en kastrull. Rör ner några färska blåbär och låt den svalna något.

Vid serveringen ringlar man ljummen blåbässås över plättbakelserna och garnerar med några färska bär.

1 kommentar:

  1. Vaniljkrämen blev lite väl hård för min smak. Spädde med lite extra mjölk. Tror faktiskt att det hade räckt med 2 msk maizena.

    SvaraRadera