onsdag 29 december 2010

Lottas omelett i ugn



Omelett kan man tillaga med många olika smaksättare. Min mamma gör en otroligt god omelett med kantarellstuvning till julbordet. Omelett är en väldigt bra rätt för att tömma kylskåpet på olika rester. Givetvis går det att göra omelett i stekpanna på spisen men eftersom vi är några stycken i min familj är det lättare att göra i ugnen.
Grunden i en omelett är att använda lika många ägg som msk vätska. Jag använder mig alltid av mjölk eller grädde men det går lika bra att använda vatten.

Till min ugnsomelett använde jag:
6 ägg
6 msk grädde
3/4 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 tsk oregano
3 scharlottenlökar
1 röd spetspaprika
1 plommontomat
2 paket bacon
6-8 kokta potatis

Skala och finhacka löken.
Skär bacon i strimlor.
Stek bacon och lök tills löken mjuknat.
Blanda samman ägg, grädde, salt och svartpeppar.
Skär paprika och potatis i mindre bitar.
Blanda bacon/lök, paprika och potatis i en ugnsfast form.


Häll äggstanningen över.


Skär tomaten i skivor och stick ner bland potatisen.
Strö oregano över.


Stek omeletten i ugnen 225 grader tills äggstanningen har stelnat.

Servera med ett mörkt bröd/knäckebröd och ost.

2 kommentarer:

  1. Hej Lotta!
    Kul idé, och lätt att göra vegetarisk variant plus en sallad med någon böna i. Hur lång tid brukar det ta för själva omelettsmeten att bli klar?

    SvaraRadera
  2. Perfekt med vegetarisk alternativ om man nu äter ägg. Man ju ha i precis vad som helst. Väldigt gott med bara tomat, oregano och ost. Om man äter ost. :D
    Tar inte alls lång tid. I ugnen 225 grader kanske 10-15 minuter.
    Men låt den inte vara inne för länge. Godast är omelett när den fortfarande är lite slabbig. Helt stel blir det lite torrt.

    SvaraRadera