lördag 25 december 2010

Revbensspjäll med ugnsstekta rotfrukter



Gubben står för maten idag också. Skönt för jag har tillbringat dagen antingen bakom ratten eller med dammtrasan i handen.
Gubben blev inspirerad av Leilas matlagning och har gjort revbenen enligt hennes recept.

Revben
2,5 - 3 kg tjocka revbensspjäll
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2  tsk salt
10-15 hela svartpepparkorn


Sticky BBQ glaze
1 dl muscovado socker
1 dl japansk soja
1 dl flytande honung
1 dl ketchup
1 tumme färsk ingefära
2 vitlöksklyftor

Rotfrukter
3 morötter
ca 200 gram rotselleri
1 palsternacka
5-7 potatis
olivolja
salt
flytande honung
smör

Koka upp en stor kastrull med vatten så det täcker revbenen. Lägg i vattnet lök i klyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpepparkorn. Koka revbenen långsamt i 1,5 timme.

Skala rotfrukterna och dela i jämnstora bitar. Koka i ca 5 minuter. Häll av och lägg i ugnsform. Ringla över olivolja, salt, flytande honung och balsamvinäger.Klicka över lite smör. Sätt in i ugn 200 grader i 30-35 minuter.

Blanda muscovado socker, soja, honung och ketchup i en bunke.
Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.

Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med BBQ glaze.
Griljera spjällen i ugnen i 200 grader i cirka 30 min. Pensla glaze någon gång till under griljering.

Servera med svarta vinbärsgele.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar