måndag 16 maj 2011

Äppelruta för diabetiker


Ska i morgon besöka min farmor Inga. Som lite uppmuntran tänkte jag baka en kaka och ta med mig. Hon äter inte så mycket och har inte så mycket kraft men jag hoppas att hon orkar smaka. Eftersom farmor är diabetiker använder jag mig av Hermesetas Lättströ. Går säkert utmärkt att använda vanligt socker.

3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk mald ingefära
4 dl Hermesetas Lättströ
2 ägg
2 dl lättmjölk
60 gram smör
2 gröna äpplen
90 gram russin
1 rött äpple

Klä en långpanna (20 cm x 30 cm) med bakpapper.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och Hermesetas Lätt strö i en skål.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda ihop ägg, mjölk och smör.
Tillsätt i mjölblandingen.
Rör noga.
Skala och riv de gröna äpplena.
Tillsätt det rivna äpplet och russinen i smeten.
Fördela smeten i långpannan.
Skala (eventuellt) och skiva tunt det röda äpplet.
Dekorera kakan med äppleskivorna.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min.
Låt svalna på ett galler.
Skär kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar