lördag 21 maj 2011

Lördag: Oxfiléplanka

Gubben stod för matlagningen och jag fick vara sidekick. Konstigt att han alltid ska laga mat när det ska bjudas. Men det gör mig faktiskt inte så mycket. Jag gillar att ta ett steg tillbaka ibland och bara vara hantlangare.

Tyvärr var alla åtta plankor uppätna när det slog mig att jag inte tagit någon bild på underverken. Kan bara intyga att de var superfina och jättegoda. Rekommenderar verkligen detta receptet på bearnaisesås. Den är riktigt god. Tar lite tid och det gör ont i armen om man vispar för hand. Är man ensam tycker jag man ska använda sig av elvisp. Jag hade gubben som vispade. Själv hade jag aldrig orkat.

Att bjuda på planka är faktiskt suveränt. Vi hade förberett allt utom oxfilén som stektes i sista stund. Sedan var det bara att montera allt och grilla i ugnen. Trots att vi hade 8 plankor fick alla varm mat inom vettig tid. Kunde köra 3 åt gången  i varmluftsugn. Det är ju egentligen klart. Ska bara värmas till.

4 plankor
800 gram oxfilé  (200 gram /person)
salt
peppar
4 tomater
4 skivor bacon
200 gram sparris
Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
Låt plankan svalna.

Duchessepotatis:
1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3 msk smör
salt
peppar

Bearnaisesås:
500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
salt
vitpeppar

Bearnaisesås:
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan.
Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon.
Salta och peppra.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen.
Pressar du ner potatisen i en bunke.
Låt svalna lite.
Häll i äggulorna och smöret och rör om.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Oxfilé:
Skiva oxfilén ca 200 gram per person.
Banka lätt så de blir jämntjocka.
Salta och peppra.
Stek 1–3 minuter på varje sida.
Bryn sparrisen och låt kallna innan du virar in dem en och en i bacon.
Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade sparrisen.
Sätt in plankan i ugnen och grilla tills duchessen har fått en gyllengul färg.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar