torsdag 19 maj 2011

Torsdag: Persiljejärpar med gräddsås



Svensk husmanskost när den är som allra bäst.
Järpar ska enligt gamla recept göras av kalvfärs och vatten men det går utmärkt att använda sig av annan färs samt grädde/mjölk.
Jag väljer att blanda i persiljan tillsammans med kryddorna men du kan också göra en "persiljegömma". När du har format järparna så skär en skåra och fyll med persilja. Förslut väl.


Persiljejärpar:
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl persilja

Gräddsås:
3 dl grädde
4 dl mjölk eller om du föredrar så ta grädde
2 msk koncentrerad kalvfond
soja
mjöl
salt
svartpeppar

Persiljejärpar:
Blanda ströbröd och mjölk/grädde. Låt det svälla några minuter.
Skala och finhacka löken.
Hacka persilja.
Fräs den mjuk utan att få färg.
Blanda färs, lök, ägg med ströbrödet.
Krydda med persilja, salt och peppar.
Forma till avlånga järpar.
Stek.

Gräddsås:
Koka ihop grädde, mjölk och fond (alternativ använd stekskyn från järparna).
Red med mjöl.
Sätt lite färg med soja.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar