fredag 26 september 2014

Gubbens pizza


Jag skulle ljuga om jag sa att jag haft två bra dagar och jag ljuger ju inte. Idag bröt jag ihop totalt. Tårarna sprutade och total tilt i skallen. Det blev helt enkelt för mycket. Allt för mycket.

Gubben och tjejerna bakade pizza och jag tittade på.

Det blev pizza så det räcker i morgon också. Hoppas den äts upp till frukost eftersom jag lagt lövbiff i marinad.

Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Ingredienser:
mozzarella
svart pesto
lufttorkad skinka
tomater
rucola
oregano
ost

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg dem på plåt.
Fördela fyllningen över. Inte rucola. Den lägger du på efter gräddning.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar