måndag 15 september 2014

När blir något en funktionsnedsättning?


Vad är det som gör att en svårighet eller ett problem blir en funktionsnedsättning?

För mig är det mycket enkelt. Jag lyssnar på ordet. Funktionsnedsättning. När man inte fungerar som det är tänkt att man ska. Det är en funktionsnedsättning.

Någon har kanske inga problem alls med att han/hon sitter i rullstol förrän personen kommer till en trappa. Plötsligt har orsaken till att han/hon sitter i rullstolen blivit ett hinder för att komma fram. Från att fungera som det är tänkt.

Maja har ett stort problem med mat. Så pass stort att jag faktiskt anser att det är en funktionsnedsättning. Vi har jobbat mycket med olika delar och Maja har kommit långt men trots det finns det flera saker som gör matsituationen otroligt jobbig.

Att maten rör vid varandra är bara en liten del. Att hon lätt sätter i halsen ett annat.

Nu kanske du säger:

-Jag tycker inte heller om när maten rör varandra.

Men är ditt problem så stort att du låter bli (inte klarar av) att äta om maten rör vid varandra? Går du "frivilligt" hungrig? Låter du bli att följa med klasskompisarna in i matsalen för du vet att just denna dagen kommer du inte att klara av matsituationen?

Vissa dagar är svårare och det krävs mer kraft att klara av matsituationen. Andra dagar flyter det på utan problem.

För Maja kan små saker underlätta. En tallrik som separerar maten minskar risken att maten blir "kontaminerad". Att baconet är knaperstekt minskar risken från att det fastnar i halsen.

Dessa två enkla saker gav idag Maja möjligheten att släppa lite på den inre kontrollen och stressen. Istället kunna slappna av och njuta av maten.

För mig är det viktigt att hon mår bra men det viktigaste är att hon får i sig mat. Hur sedan maten ser ut eller hur den serveras spelar mindre roll.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar