lördag 29 januari 2011

Fläskfilé i mango chutneysås med Knaggens klyftpotatis


Gubben gör otroligt goda klyftpotatis. Han friterar dem i två omgångar med olika värme på fritösen. Visst, det tar länge tid men potatisen blir mycket godare.
Anledningen till det är att första gången görs potatisen klar medan andra friteringen gör att ytan blir krispig.

Fläskfilé:
1 fläskfilé
1 purjolök
1/2 salt
2 krm peppar
1 dl mango chutney
2 köttbuljongstärning eller fond
2 dl vatten
5 dl grädde
2 msk soja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk mald eller färskriven ingefära

Skär filéen i skivor.
Skölj och skiva purjolöken.
Stek file och purjolök.
Salta och peppra.
Lägg upp på ett fat.
Blanda samman chutney, grädde, buljongtärning, vatten, soja, vinäger och ingefära i stekpannan.
Koka några minuter.
Lägg i kött och purjolök och småkoka ca 5 minuter.

Klyftpotatis:
10 - 15 stora potatis

Skala och dela potatisen i klyftor.
Fritera först i 150 grader tills potatisen är mjuka.
Ta upp dem och låt potatisen rinna av.
Höj värmen till 190 grader (fritösens högsta läge) och fritera potatisen igen tills de fått gyllenbrun färg.

Servera med Knaggens klyftpotatis och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar