lördag 22 januari 2011

Porterstek


Idag tar gubbe kommandot i köket. Jag är degraderad till hantlangare. Den som plockar fram, plockar undan och diskar. Någon ska ju göra det också.
Jag har aldrig varit med om maken till människa att skita ner omkring sig och smutsa ner redskap som min gubbe. Fattar inte hur han gör. Men god mat lagar han.
Denna portersteken blir tyvärr ingen porterstek.Systembolaget hade ingen Porter utan hänvisade till Maxi. Maxi hade ingen Porter de heller. Som tur var köpte vi Guinness extra stout på systembolaget. SÅ vi kanske istället skulle kalla rätten för Guinness stek eller Stoutstek.

ca 1 kg benfri fransyska eller högrev
1 flaska 33 cl porter eller annan mörk öl
1-1 1/2 dl outspädd svartavinbärssaft eller 8-10 svartavinbärsblad
1 dl soja
1 tsk timjan
5-6 torkade enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongstärningar eller 4 1/2 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
4 dl av skyn som steken kokat i
2 1/2 msk vetemjöl
1 dl grädde

Steken:
Bind eventuellt upp köket. Anledningen är att den ska vara jämnstor så den blir klar relativt samtidigt.
Skala och klyfta löken och krossa vitlöken.
Blanda samman alla ingredienserna i en gryta.
Koka upp.
Sätt in en kötttermometer. Lägg ner köttet i grytan.
Sjud under lock tills termometern visar 75 grader. Tar 1-1 1/2 timme.
Ta grytan från värmen men låt köttet ligga kvar och sakta kallna i 20 minuter.

Sås:
Sila skyn.
Vispa ihop redningen.
Vispa ner i skyn och låt såsen koka några minuter.

Skär köttet i tunna skivor.

Servera med stora klyftpotatis, sås och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar