fredag 27 februari 2015

ADHD i Tv4

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3072232
Enligt en studie som publicerades igår har det visat sig att de med adhd riskerar att dö i förtid. Speciellt de flickor som uppmärksammas sent i livet har hög risk.

Om studien kan du läsa här. Tyvärr kostar det pengar att läsa hela artikeln men om jag hittar info någon annanstans kommer jag att länka dit.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/hogre-dodlighet-vid-adhd-diagnos

Jenny Ström
Jenny jämför adhd med närsynthet.

"Om du inte vetat om att du är närsynt skulle du säkert skadat dig mer i livet. Samma sak med adhd."

Speciellt de flickor som inte är utåtagerande (add) riskerar att falla mellan stolarna. Många utvecklar annan problematik som ätstörningar och självskadebeteende.

Ylva Ginsberg

Viktigt att barnen uppmärksammas tidigt. Räcker inte bara med en diagnos utan det måste också sättas in insatser.

Utreda görs för att få kunskap om diagnos och styrkor. Då vet man vilka insatser som är lämpliga att ge. För diagnos ska följas av insatser.

Ingen vits att utreda om man inte ger insatser.

Det känner jag har missats i min familj. Det har sats diagnos och getts medicinering men aldrig fokus på att få kunskap om svagheter eller styrkor. Aldrig sats in andra insatser är medicinering.

Skolan har försökt att stötta med hjälpmedel men känner ändå att baskunskapen om vad adhd är och hur man kan leva med det har gått förlorat.

Det är det jag försökt be om i alla år och det som jag nu inte längre orkar hjälpa min familj med. Jag vill att de ska stå på egna ben. Jag kan inte vara deras assistent längre.

Det pratas också om att de med ett utåtagerande beteende riskerar att hamna i missbruk. Det involverar faktiskt inte bara alkohol och droger utan många av våra adhd-pojkar hamnar i spelmissbruk. Även spelmissbruk kan vara olika saker. Idag sitter många unga och spelar datorspel.

I början kanske det "bara" är spel men med åren och hur de avancerar kommer faktiskt pengar in. Det är en fara när man triggas av kickarna och får en bekräftelse i spelvärden som man  inte får IRL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar