lördag 7 februari 2015

Polarkakor


Gubben fick frukost på sängen eftersom han ska hjälpa en vän att flytta.


Ungdomarna fick sova länge och jag bakade polarkakor efter ett recept som jag hämtat hos Anna.

I originalreceptet, som Anna länkar till, står det att kakorna går utmärkt att frysa in och tinas i micro. 

Det blev ett 50- tal kakor med det beror på hur stora du gör.

Jag bakade polarkakorna veganska och det fungerade utmärkt. 


50 gram jäst
5 dl havredryck (mjölk), fingervarm
knappt 1 dl flytande Milda Culiness75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. 
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. 
Knåda ihop allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. 
Nagga tätt med en gaffel. Har du en kruskavel så använd den.
Stansa ut rundlar. Jag använde samma pepparkaksmått som när jag gör biffar.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
Låt jäsa under bakduk i 30 min. 
Grädda bröden mitt i ugnen i 250 grader i 6–9 min.
Pensla båda sidor med vatten.
Låt kakorna svalna på ett galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar