tisdag 8 februari 2011

Fläskfilé i grönpepparsås med potatisgratäng


Fläskfilé (min vägde ca 900 gram)

Sås:
1 gul lök
1-2 msk smör
1 1/2 msk grönpeppar
1/2 tsk salt
5 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 tsk soja
1 buljongtärning eller 1 1/2 msk fond

Fläskfilé:
Skär fläskfilén i ca 2 centimeter tjocka bitar. Platta ut bitarna lite.
Stek filén på båda sidorna. Så de får fin färg. Stek inte för länge. Fläskfilé blir lätt torrt. Låt filéen istället puttra lite längre i såsen.
Lägg fläskfilén åt sidan.

Sås:
Finhacka gul lök.
Smält smör i en kastrull.
Låt löken stekas genomskinlig.
Tillsätt grädde, buljongtärning/fond, soja och lätt krossade grönpepparkorn
Gör en redning av vetemjöl och mjölk.
Rör om. Späd med eventuellt mer grädde/mjölk.
Koka upp såsen under omrörning.
Smaka av om det behövs mer kryddning.
Lägg ner fläskfilén i såsen och småputtra till filéen är genomvarm.

Servera med potatisgratäng och kokta gröna ärtor med majs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar