fredag 25 februari 2011

Nötgryta med rotfrukter


Nu är det snart dags att suga ut det allra sista av hösten/vintern.
Hur gott det än är med riktigt ordentliga grytor med svenska rotsaker så längtar jag till sommaren och alla underbara smaker. Späda grönsaker som knappt behöver nå vattnet förrän de kokt klart.

Idag serverar jag en allt-i-ett-gryta. Allt finns redan i grytan och det enda tillbehöret är ett gott bröd. Brödet jag serverar min familj idag är ett solrosbröd som jag köpte på Böckmans i Bromölla. Deras bröd är underbara.

2 kg bog med ben
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 tsk soja
2 tsk timjan
1 liter vatten
2-4 dl grädde
2 buljongtärningar
8-12 potatis
4 morötter
2 palsternacka
1 stor purjolök

Dela köttet i bitar och bryn.
Tillsätt salt, peppar, timjan, buljong och soja. Låt sjuda under lock i 1 1/2 timme.
Skala potatis, morötter, palsternacka och skär i bitar.
Skölj purjolöken ordentligt och skär i bitar.
Tillsätt alla rotfrukter och löken till grytan.
Häll också i lite grädde.
Koka minst i 30 minuter till.
Red grytan med vetemjöl.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar