tisdag 15 februari 2011

Ärtsoppa

6 portioner

500 gram/ 6 dl gula ärtor
1 gul lök
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan färsk eller torkad
200 - 300 gram rökt sidfläsk

Lägg ärtorna i blöt kvällen före.
Skala löken och skär i stora klyftor.
Koka upp ärtor i saltat vatten.
Skumma av och plocka bort skal som flyter upp.
Lägg i lök och fläsk.
Koka på svag värme i 1 timme. Rör om då och då.
Plocka upp fläsket och lägg det vid sidan.
Koka ärtsoppan i ytterligare ca 30 minuter.
Tillsätt eventuellt mer vätska om det kokar torrt.
Smaka av med timjan och eventuellt mer salt.
Skär fläsket i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar