torsdag 3 februari 2011

Morotsgnocchi


Efter vecka med mycket kokt potatis tycker jag det är kul att servera något annat till gulaschen. Ett altenativ till vanlig knödel eller gnocchi är dessa morotsgnocchi. Blir lite sötare i smaken på grund av morötterna.

800 g mjölig potatis
300 g morötter
2 ägg
5-8 dl mjöl
1 tsk salt





Skala potatisen och morot och skär i mindre bitar.
Koka i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisarna och morötterna känns mjuka.
Häll av vattnet och låt ånga av lite.
Stöt potatis och morötter till en slät massa.
Tillsätt salt och ägg och knåda samman.
Blanda ner mjölet och knåda tills du får en fast deg som inte klibbar.




Dela degen i 1 ½ centimeter bollar eller bitar och lägg över på en lätt mjölad bricka/tallrik. Tryck dem lite lätt med en gaffel.
Koka gnocchi i en stor gryta med mycket vatten och några matskedar salt. Räcker med 2-3 minuter eller tills de flytter upp.
Ta upp och låt rinna av.

Tycker du de ser lite trista ut i färgen så varför inte precis innan servering steka dem hastigt i lite smör. Så kallad "Öststatsmat" är inte alltid så färgrik men god.
När jag åkte till Polen klagade många både innan och efter och sa att i Polen fanns ju inget att äta. Det var bara kål hit och kål hit. Men jag säger vilken kål. Vilka grytor och inlagda grönsaker. Mums!

Servera som tillbehör i eller bredvid soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar