Tomatsoppa brukar gå hem hos ungarna men riktigt mättande är den ju inte. Blir det några piroger över så är de perfekta att frysa in.
Deg:
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
300 gram smör
1 tsk ättiksprit
1 dl vatten
1 ägg
1 dl vatten
1 ägg
Fyllning:
700 gram nötfärs (givetvis går det med fläsk eller blandfärs)
700 gram nötfärs (givetvis går det med fläsk eller blandfärs)
1 stor gul lök
1-2 morötter
1 tsk salt
1-2 morötter
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
3 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk timjan
2 msk köttfond
Pensling:
1 ägg
Vispa ägget och rör ner ättika blandat med vatten.
Blanda ner i degen.
Låt degen vila i kylskåp minst 2 timmar.
Finhacka löken. Stek den mjuk.
Blanda ner färsen och stek den klar.
Riv morot.
Tillsätt kryddor, tomatpure, morot och fond.
Låt svalna ordentligt innan du börjar med pirogerna.
Ta ut degen och låt den bli varmare. Knåda och kavla den lite på mjölat bord.
Kavla ut degen ganska tunt.
Ta ut rundlar med tex en pirogpress eller en skål i "rätt" storlek.
En pirogpress underlättar jobbet mycket.
Lägg pirogerna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 20-30 minuter i 225 graders ugn.
Servera tillsammans med tomatsoppa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar