tisdag 1 februari 2011

Grekisk inspirerad spenat- och fetaostpaj (spanakópita)


När en rätt är grekisk så ska man givetvis ha grekiska ingredienser men jag fuskar lite. Min feta är den har jag i kylskåpet och den är österrikisk så jag kallar min rätt för grekisk inspirerad.

1 stor gul lök
1 kg färsk spenat eller 500 gram fryst (jag hade 50/50)
1 kruka bladpersilja
1 "bubbla" dill
4 ägg
300-400 gram fetaost
1 tsk salt (mindre om din feta är salt)
2-3 krm peppar
225 gram filodeg
100 gram smör



Finhacka lök, persilja och dill.
Stek löken mjuk.
Skölj spenaten. Eller tina fryst.
Blanda ner spenaten tillsammans med löken och koka ca 2-5 minuter. Tills spenaten sloknat. Du behöver inte tillsätta vatten. Det räcker med det som finns kvar efter sköljningen. Krydda med salt och peppar och blanda väl.
Dra bort från värmen och låt svalna.
När spenat/lök är kallt så tillsätt vispade ägg, persilja, dill och smula ner fetaosten. Smält smör 100 gram.
Smörj med lite av smöret en ugnsform ca 30*20 cm.
Dela plattorna. Du ska använda hälften till botten och hälften till lock. Var noga med att täcka plattorna du inte använder med en fuktig duk. De torkar väldigt snabbt.
Ta en degplatta i taget och klä formens insida. Botten och sidor. Pensla varje platta med smält smör. Upprepa tills du använt dig av hälften av plattorna.




Bred på fetaostfyllningen.




Lägg på kvarvarande plattorna på samma sätt som du gjorde botten. Platta, pensla med smör, platta...



Det är betydligt mer arbete med att använda sig av filodeg är av vanlig pajdeg.

Grädda pajen gyllenbrun i 40 minuter i 190 graders ugn.



Kan serveras varm eller kall tex med en sallad. Eller som tillbehör till krydd korv eller grillad köttbit eller kyckling.
Min familj får kassler till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar