fredag 25 februari 2011

Langos


Max firar idag sitt 16-års kalas. Det bjuds på langos och i vårt trånga hem finns det hjärterum. Gubben står för degknådande och friterandet. Jag tar hand om tillbehör och allt runt omkring.
Tyvärr hann jag inte ta kort på en färdigmonterad langos. Blev lite rörigt när 16 personer skulle få varma langos samtidigt.

Sats till 4 personer

1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.




Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.


Låt rinna av på papper.
Kan göras innan och snabbt värmas i ugn 200 grader. Men godast är de att ätas direkt.
Blir det deg över. Plasta in den och låt ligga i kylskåp. Klarar sig både en och två dagar.

Servera med strimlad skinka, räkor, strimlad rödlök, röd och svart kaviar och Lottas gräddfilssås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar