fredag 18 november 2011

Dyslexi och adhd - toppen kombination

Igår sa jag till gubben att han fick lyssna på Svensktoppen i datorn så han visste vad det var för låtar som han skulle rösta på.

- Vaddå rösta på?
- Du har ju blivit utvald att vara med i juryn till Svensktoppen.
- Har jag?
- Du fick ju brev igår. Du läste ju det.
- Aha, jag trodde det var reklam.

Väldigt skrämmande.
Alla vet ju hur ofta det kommer post som är viktig. Post som kräver att man ska först och främst öppna kuverten. Men sedan krävs det att man förstår det man läser.

Till SIFO och SR:s försvar måste jag säga att detta brevet var enkelt, tydligt och inte det minsta komplicerat.

Kommer det däremot ett brev från myndighet, försäkringsbolag eller, det värsta stället, Försäkringskassan då är det kört.

Jag ser hur gubben öppnar posten, axlarna ramlar ner och jag hör en otroligt lång och djup suck.

BOKSTÄVER, BOKSTÄVER, BOKSTÄVER, BOKSTÄVER, BOKSTÄVER, BOKSTÄVER

I perioder öppnar han inte ens posten. Han vill att jag ska göra det men jag har fått lära mig att inte öppna post som inte är adresserat till mig. Därför låter jag honom öppna men sedan går ansvaret över till mig. Så jag är förutom hustru till min man även hans tolk. För även om han lyckas läsa alla de där bokstäverna som står på pappret så kan han inte alltid sätta ihop orden och förstå innebörden.

Problemen uppstår de gånger jag inte är med när posten öppnas eller om breven helt enkelt "försvinner" bland reklam eller liknande.

I dagens "papperslösa" samhälle tycker man att det skulle vara enklare för personer med dyslexi men man kommer nog aldrig ifrån dessa situationer.

Detta är ytterligare ett tillfälle där gubben säger:

- Vad skulle jag gjort utan dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar