torsdag 11 oktober 2012

Tomatsoppa


Ofta erbjuder affären tag flera krossade/passerade tomater och betala ett lägre pris. Då passar jag på att köpa flera förpackningar. Alltid bra att ha.
En dag som denna när orken innan jobbet inte finns. Orkar inte ta mig för något och värken i kroppen berättar att kallare dagar är här.

Självklart går det utmärkt att använda vegetariska alternativ (fond och utesluta bacon. Kanske lite tunt strimlade rotfrukter). Även utesluta grädden om man vill men jag har med grädde för smaken blir mycket rundare.
Ketchup har jag med ofta i tomaträtter eftersom ketchup är sött. Även ketchup utan socker ger en lite sötare smak. Alternativet hade varit att ha i en nypa socker.

Helst hade jag haft färsk oregano eller basilika i men jag tog vad som fanns i skåpet.

2 förpackningar a 500 gram passerade tomater
1 förpackning a 500 gram krossade tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk fond (kalv)
1 dl vatten
3 dl grädde
1 - 1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 msk ketchup

Hacka lök och vitlök fint.
Stek mjuka i olivolja utan att få färg.
Tillsätt tomat, vatten och fond.
Småkoka i 5 minuter.
Tillsätt grädde, ketchup och kryddor.
Låt puttra lite till.
Gillas inte tomatklumpar så kör lite med stavmixer eller använd bara passerade tomater.
Tänk på att bacon på toppen påverkar saltsmaken så var lite försiktig med att salta soppan.

Servera med stekt bacon och gott bröd/varm macka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar