måndag 30 mars 2015

Rotmos med senapssås



Det behöver inte vara så konstigt eller svårt att äta vegetariskt eller veganskt. Idag har jag bara bytt ut fläskkorven som gubben äter mot sojakorv. 

Eftersom vi redan använder icke animaliska produkter i matlagningen (vegetabiliskt smör, havremjölk etc) så är inte steget så långt till vegetariskt eller vegansk. 

Receptet är inte i överkant eftersom det bara är tre personer som äter hemma idag. Gjorde bara halva receptet till såsen eftersom det bra är jag och gubben som äter senapssås.

Rotmos:
1 1/2 kg kålröt
4 morötter
8-10 potatisar
salt
vitpeppar
1 msk smör

Sås:
2 dl iMat (grädde)
2 dl vatten (eller spad från rotsakskoket)
2 msk grovkornig senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
majsstärkelse

Rotmos:
Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar.
Skala potatis och dela i mindre bitar.
Koka upp kålrots- och morotsbitar och låt dem sjuda i 10-15 minuter.
Tillsätts potatis och allt får sjuda vidare under lock i 20 minuter eller tills allt är klart.
Slå av vattnet i en skål och mosa rotsakerna med potatisstöt.
Blir moset för kraftigt kan det spädas med kokvätska.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Lite smör för att runda av smaken.

Sås:
Koka upp grädde, vatten och grovkornig senap i en kastrull.
Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda 5 minuter.

Servera rotmos, fläskkorv/sojakorv och senapssås med lite rivna morötter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar