onsdag 21 november 2012

Apoteket

Var på Apoteket och hämtade ut medicin till tjejerna och mig.

- Jag är så tacksam över att jag inte måste betala hela kostnaden för medicinerna. Tänk om jag varit tvungen att betala allt själv. Det hade jag aldrig kunnat.
-Tack, vad jag blir glad, säger expediten.

Det visar sig att oftast klagar folk på hur dyr medicinen är.

-Vi bor inte i USA och måste välja om vi har råd.

Hon berättar att hon bott och arbetat i USA och hur det berörde henne. Hur dåligt hon mådde av systemet. Hon berättade om en ung kvinna med en cysta som växte sig allt större i underlivet. Hur tjejen inte kunde betala för operationen och riskerade sitt liv.

- Det är svårt för oss att verkligen förstå hur det  faktiskt är där. För oss är det självklart att om man har en livshotande sjukdom så får man operation eller medicin. Vi behöver inte välja mellan att leva eller dö, säger hon.
- Jag är tacksam för det svenska systemet. Jag är glad att få betala skatt, betonar jag.

Jag ser inte min lön innan skatt. Jag bryr mig inte om min lön innan skatt. Den kostnad jag betalat till staten varje månad är det som gör att Sverige fungerar. Det är skatten som gör att mitt besök på apoteket bara kostade 243 kronor när egentligen det skulle varit flera nollor efter.

Ett besök på apoteket är dyrt när högkostnadskortet är slut men kostar inte i närheten av den faktiska kostnaden.

Vad jag är glad att jag är född i Sverige.

Även om vårt samtal var tungt gladdes vi båda och kände tacksamhet över att just vi möttes.

Att stanna upp och se sitt liv i kontrast mot omvärlden gör att man gläds över fördelen man fått i livet. Oavsett hur tungt det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar