torsdag 29 november 2012

En mammas list

Igår satt jag och Maja och pratade om litteratur och jag nämnde Strindberg.

- Vem är det?

Vet fortfarande inte om jäntungen drev med mig eller inte.

För mig finns det vissa saker som man måste veta. Det tillhör allmänbildningen. Det finns vissa saker som INTE får glömmas bort.

Men hur gör man när gamla saker inte är intresserant? Hur gör man svåra saker enklare?  Lättläst i all ära men hur får man unga intresserad? Speciellt Magda med dyslexi.

När jag var på Maxi upptäckte jag en film som jag var tvungen att köpa.

Romeo och Julia i modern skepnad. Handlingen förlagd till relativ nutid och till USA.

Kan ju inte gå fel med Leonardo DiCaprio som Romeo. Räcker Magda ser honom på bild så säger hon:

-ÅHÅHÅH!

Dialogen är fortfarande Shakespears 1600-tals språk men sceneriet är "modernt".

Det försvårade för Magda att hänga med eftersom hon inte hinner läsa texten utan väljer bort textremsan som stör och lyssnar.

Några gånger kallade hon på mig och jag fick förklara vad som hänt. Den övergripande handlingen förstod hon och var väldigt arg på slutet.

Tror att efter att filmen spelats några gånger så förstår hon allt mer. För det kan jag garantera. Filmen kommer att spelas fler gånger.

- Åh, Leonardo!!!

3 kommentarer:

  1. Hehe, kan tro att historien om Romeo & Julia genast blev mer lockande ;) Di Caprio är förutom sitt fagra yttre också en väldigt bra skådis tycker jag :)

    På tal om litterära verk som man kanske inte alltid orkar läsa, men som är bra på film, Stolthet och fördom :)

    Vad tycker honom om ljudböcker? Kan ju vara ett alternativ också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Blir nog fler bra "visuella" böcker. ;D Mottar gärna fler tips. Med förutsättningen att filmen följer boken.

      Hon har lite talböcker och lyssnar i Daisyspelaren men tappar koncentrationen. Minnet från ögat är starka än enbart minnet från örat.

      Radera
  2. Har nog tyvärr inte någon större koll på filmatiseringar i övrigt, men jag kan tänka mig att de flesta klassiska verk finns på film, i bra eller mindre bra tappning :o)

    SvaraRadera