onsdag 28 november 2012

Flickor med ADHD - Urban Leijon del 2

Varför ska det vara nolltollerans hos flickor? Varför är det så viktigt att hitta en NPF? Det spelar väl ingen roll om man har en diagnos eller inte?

Det är ganska kluriga frågor det där. Jag sa alltid att så länge det inte är ett problem och man fungerar i samhället och med sin familj så behöver man inte ha en diagnos.

Men med flickor med ADHD eller NPF är det ju lite annorlunda. Deras inre problem syns ju inte utåt om man inte tittar efter just det.

I alla fall så syns inte problemen just nu. Men längre fram. Då finns risken att det verkligen brakar loss.

Vilket är då rätt? Att utreda en person för att man misstänker eller vänta tills det har gått åt helsefyr?

Urban Leijon anser att nolltoreansen är oerhört viktig eftersom dessa flickor lever i en väldigt jobbig situation som utsätter dem för onödiga risker.

Enligt forskning visar det sig att flickor med NPF löper större risk för att hamna snett. De börjar tidigare än andra flickor med att röka och prova på alkohol och droger. De har en tidigare sexualdebut och andelen tonårsgraviditet är hög.

På senare tid har det även uppmärksammats ett samband mellan anorexi - autism och bulemi - ADHD. i så hög utsträckning att det pratas om att låta utreda de som söker för ätstörningar. Även annan form av självskadebeteende är vanligt vid NPF.

Men om en flicka inte uppmärksammas för sin NPF vad riskerar hon då?

Självklart fungerar väldigt många i samhället i alla fall men det finns också de som hamna riktigt snett och kommer in i kriminalitet, missbruk och hemlöshet.

Bland dessa kvinnor finns även de som missbrukar/självmedicinerar bakom sina stängda dörr med Bag-in-box.

Att leva ett liv där varje dag är en kamp. Där du känner att du inte är som alla andra. Där du ständigt misslyckas. Det tar enormt på självförtroendet.

Så mitt resonemang ändrades lite i lördags. Självklart är det oerhört viktigt att hitta dessa flickorna men utan att det ska bli en diagnoshysteri och att varje flicka ska utredas vid minsta tecken.

Det allra viktigast är en dialog mellan de vuxna människorna som finns i flickornas liv. Att sluta blunda för problemen. Att inte tro att någon annan ser. Att någon annan tar tag i det.

Här är ju kontinuiteten både i skola och inom sjukvården oerhört viktig.

Och något som Urban Leijon sa:
- Se inte diagnoskriterierna. Se personen. Alla är olika.

Det inte kvinnorna/flickorna som ska känna sig värdelösa utan samhället som skulle skämmas över att de inte har sett och reagerat. Att de inte lyckats ta tillvara på all den kraft som finns i varje individ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar