onsdag 28 november 2012

Ny medicin

När vi var på bup sist fick Magda ny medicin utskriven. Strattera.

Strattera är en medicin som inte har den centralstimulerande effekten som hennes tidigare medicin Ritalin har.
Doktorn tror att Strattera är en medicin som bättre ska kunna hjälpa Magda.

Tidigare har jag varit lite avvog till att byta medicin. Det stora hindret har varit erfarenhet. Max fick prova på olika mediciner för att hitta den som passade honom och vi kom väl aldrig i hamn. Troligtvis därför han idag vägrar äta någon medicin alls. Perioden med Strattera var ett rent helvete eftersom Strattera är en buffert medicin som behöver ätas under flera veckor innan det märks. Med Max höll vi på i 4 månader innan bup gav upp och gav annan medicin. Tänk. 4 månader av en 12-årings liv där han gick från att fungera okej till att inte fungera alls. Så att byta ut en medicin som fungerar har för mig känts dumt.

Att tjejerna också har svårt att svälja tabletter har varit ett hinder för att prova annan medicin. Vi har tränat och med hjälp av Medcoat har Magda tränat på att ta både kapslar och tabletter. Ibland fungerar det. Ibland inte.

På bup sist lyfte doktorn frågan om medicinbyte igen oh när hon berättade för mig att man numera inte plockar bort den gamla medicinen direkt (som i Max fall) utan man låter patienten äta båda medicinerna under buffertfasen.

Alltså skulle Magda börja med Strattera 40 mg samtidigt som hon åt Ritalin 40 mg. I 10 dagar ska hon äta så och sedan öka Stratteran till 60 mg och då sänka Ritalin.

Det gör så att patienten inte ställs helt utan medicin. Vilket jag tycker känns fantastiskt men samtidigt lite otäckt. Jag får lita på doktorerna och hålla ögonen på Magda.

Strattera skulle inte heller ge samma biverkningar med maten som Magda hade när hon började med Ritalin. Under en period var hennes viktnedgång så stor att vi via dietisten fick näringsdryck utskriven som Magda och även Maja drack. Den biverkningen släppte efter ett tag men det var en tuff period.

Så idag var det dags för den stora dagen att börja med Strattera. Magda fick först ta sin vanliga medicin och jag lät den börja verka innan vi försökte ta Strattera.

Hon lyckades! Vilken glädje. För både henne och mig.

Hoppas varje dag nu kommer att gå lika smidigt.

Tänk om Magda kunde få hjälp med denna medicinen så att några av alla hennes "rädslor" försvinner. Kanske fungerar Strattera bättre för henne. Tiden får visa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar