tisdag 7 maj 2013

ADHD - brist i pannlobens funktion

Forskarna misstänker att hjärnans främre del, pannloben, inte helt och fullt "väcks"av signalsubstansen noradrenalin. Pannloben i sin tur utsöndrar inte tillräckliga mängder av signalsubstansen dopamin för att dämpa övrig aktivitet i hjärnan.

Kort sagt balansen är ojämn. Det finns för lite av ämnet som "väcker" och för lite av ämnet som "dämpar".

I pannlobens främre del finns bromsfunktioner. Det är de som förhindrar att sinnesorganen översvämmas av olika intryck. Det är de funktionerna som gör att vi kan hinna överväga våra alternativ innan vi reagerar.

Pannloben används till mycket där finns som jag skrev nyss hämningsförmågan men där finns också arbetsminnet, förmågan att vara framsynt (hos personer med ADHD existerar inte det förflutna eller framtiden. de lever här och nu), I och med att livet är nu-focuserat försvinner också förmågan att lära sig av sina misstag. Om man inte minns vad som hände förra gången kan man inte göra annorlunda denna gången.

Organisationsförmågan sitter också i pannloben. Alla som har haft med personer med ADHD att göra vet hur svårt det är att vara organiserad. Komma ihåg sina saker.

Vi som inte har ADHD kan "prata med oss själva" det vill säga diskutera med oss själva om för och nackdelar. Har du ADHD är ofta ett beslut inte logiskt genomtänkt utan är bara en reaktion.

Personer med ADHD har ofta inte en korrekt tidsuppfattning. Min gubbe kan säga att något tar 5 minuter men jag vet att det tar betydligt mycket längre tid. Han kan inte se det logiska i att köra 5 kilometer och tanka bilen och köra hem inte tar 5 minuter. Det är bara ett begrepp inte en tid. Att verkligen inte förstå tidens längd är något som man "ska" kunna. Klockan är inte något som är logiskt och alla mina har haft eller har svårt att lära sig klocka.

Många utbrott hade kunnat undvikits om man tänkt på att personer med ADHD har otroligt svårt att växla från en aktivitet till en annan. Det krävs fokus för att göra en uppgift och blir du då störd försvinner fokus och först ska du hitta energi att leta upp fokus igen och sedan ska du klara av att starta aktiviteten igen. Många gånger har det slutat i kaos med ett barn som inte känt sig "klar" med uppgiften. Som inte kan flytta fokus. Även gubben upplever detta som vuxen. Han kan kontrollera det lättare men känner sig otroligt splittrad och har svårt att plocka upp bollen om han blir avbruten i en arbetsuppgift. Det räcker med något så enkelt som att någon pratar med honom eller att telefonen ringer. Han vill ha full fokus på det han gör för att komma ihåg vad det är han ska göra.

I pannloben finns också förmågan att skilja mellan känslor och fakta. Många diskussioner har jag haft med mina barn om att försöka se fakta och inte alltid känna så mycket. Alla personer gör inte saker med en dold agenda. Det är enklare att reagera med känslor än att tänka efter och kontrollera fakta.

Medför ofta att det blir bråk mellan vänner. Har svårt att se fakta och orsak utan känner bara. Behöver en stund att samla in och kommer ofta efteråt när hon/han haft tid att tänka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar