måndag 24 mars 2014

Appar - hjälpmedel



http://www.skolappar.nu/sarskilt-stod/

På sidan http://www.skolappar.nu finns mycket intressant. Bland annat finns det en förteckning om appar som är bra för elever med behov av särskilt stöd.

Men min åsikt är att alla har bra hjälp av appar. Även de elever som inte har särskilda behov.

Det gäller även andra saker i skolmiljön som elever med till exempel npf behöver. Ordning, information och förberedelse.

Maja har fått information om att alla elever där hon går nu har tillgång till inläst läromedel. Inte bara de som har särskilda behov. Det tycker jag är ett steg i rätt riktning.

Däremot tror jag att man inte får glömma bort läsbiten. Det är viktigt att vi lär våra barn glädjen med att sjunka in i en bra bok. Det är viktigt med stunder av avkoppling i en annars otroligt stressande och teknologisk verklighet.

Men är läsningen ett stort hinder som för till exempel Magda tror jag inte heller på tvång. Det är inte fel att läsa med öronen och inte heller att se en bok filmatiserad om den bara överensstämmer med boken.

Tyvärr har varken Max eller Magda hittat glädjen i att ens lyssna på en bok. Tror det har att göra med att det blev allt för svårt att följa med och förstå. Men vem vet, det kanske kommer.


Jag har tyckt det varit otroligt svårt att hitta hjälpmedel i form av appar åt mina ungdomar. Det finns så mycket och det är inte lätt att veta vad som är bra. Eller vad som täcker just det behovet de har. Det är bra att få tips från olika ställen om bra appar.

Det bästa sättet är ändå att själv ladda ner appen och prova. Många är gratis eller kostar några kronor. Även om det brukar handla om 20 - 80 kronor så blir det lite av det tillslut.

Där det funnits en gratisversion eller en liknande app som är gratis har den testats först.

Här kommer några appar som mina döttrar laddat ner i sina paddor. Eller groda som Maja säger. Någon ligger där och väntar på att provas, några har de testat medan andra används dagligen.    

Pages
Pages är ett ordbehandlingsprogram som motsvarande Office-paketet i Windows.

Denna appen använder Magda. Den kostar 75 kronor.


Paperdesk
Maja använder Paperdesk till praktiskt taget alla sina anteckningar i skolan. Hon kan anteckna, rita och fotografera direkt i anteckningen.

Maja anser att denna appen är nödvändig i skolarbetet.

Paperdesk finns i en begränsade version som är gratis men Maja betalade tillslut fullversionen.


Prezi
Att jämföra Prezi med Powerpoint är inte rättvist för Prezi kan mycket mer än Powerpoint. Det går att zooma in eller ut. Du kan placera in text, bilder, diagram eller digitala filmer och lägga ljud till varje bild. Finns mallar om du är nybörjare eller osäker eller helt tomma presentationer.

Maja gör alla sina presentationer i denna appen. Prezi finns även på nätet så du behöver inte ladda ner den som app.

Appen är gratis.


Intowords

Intowords är ett läs- och skrivverktyg med uppläsning på svenska och engelska. Det finns också en OCR-funktion. Det är en funktion som jag tycker är otroligt bra. OCR-funktion innebär att du kan fotograferat eller skannat in texter och omvandla dem till redigerbar och uppläsningsbar text.

Denna appen har Magda men jag har än inte fått någon åsikt.

Appen kostar totalt 95 kronor om skolan inte har elevavtal.

Duolingo

Duolingo är en gratisapp där du kan träna språk. 

Maja använder sig av den till spanska men det finns också för tyska, franska, italienska samt portugisiska.

Voice Assistant
Voice Assistent är en app där du kan skriva med hjälp av din röst. Alltså du dikterar och appen gör en skriven text. En text som du sedan kan dela.

Det krävs lite teknik och envishet för att dikteringen ska fungera.

Har inte fått något utlåtande av Magda.

Kostar 22 kronor.



Dragon Dictation är också en dikteringsapp som omvandlar vad du säger till skrift.
Magda har även denna nerladdad men vet inte om hon testat den i skolan än.

En gratisapp.

Perfect OCR
Detta är en app som du kan använda för att scanna av din text. Sedan kan du även få texten uppläst. 

Kostar 28 kronor.

Prizmo
Även detta en app med scanner och talsyntes. Kräver bra kamera.

En Iphoneapp kostar 75 kronor.

vBookz PDF Voice Reader
Denna appen läser upp dina pdf-er. Bra är en markering som följer texten när den läses upp.

Själva appen är gratis men sedan kostar det att ladda ner röst. Det finns flera olika röster och varje röst kostar 38 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar