tisdag 25 mars 2014

Chili con carne av högrev



Chili con carne görs oftast av köttfärs och med vita bönor i men det är nog inte rätt om man ska vara autentisk. Idag gör jag en chili con carne på högrev och utesluter helt bönor. Om gubben får välja mellan två onda ting, vita bönor och ris, så väljer han ris.

1 1/2 kg högrev
1 stor gul lök
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
3 - 4 vitlöksklyftor

500 gram passerades tomater
1 stor gul lök
2 gröna jalapeno
1 stor grön paprika
1 tsk malen spiskummin
1-2 dl grädde/mjölk eller soyaalternativ
eventuellt: 1 msk maizena+2 msk vatten
1/2 - 1 tsk salt

Skär högreven i mindre bitar.
Lägg köttet i en gryta och täck med vatten.
Koka upp och låt puttra några minuter.
Slå av vattnet och skölj köttet.
Lägg köttet i en ny eller tvätta ur kastrullen.
Häll på nytt vatten så det täcker köttet.
Krossa svartpepparkornen grovt.
Klyfta lök.
Krossa vitlöksklyftorna lite.
Tillsätt lök, lagerblad, vitlöksklyftor och svartpeppar.
Koka upp och låt sedan puttra under lock i minst 1 1/2 timme.
Jag körde mitt i ugn 200 grader i 2 timmar. 

Hacka gul lök, jalapeno och paprika. 
Fräs det i lite rapsolja eller smör.
Vänd ner det kokta köttet.
Tillsätt passerade tomater, spiskummin, lite av buljongen (2-3 dl) från köttkoket och grädde/mjölk/soyaalternativ.
Koka upp och låt puttra ihop i minst 10 minuter. Gärna längre.
Smaka av med salt.

Servera med vita bönor eller kokt ris samt lite bröd att doppa i såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar