tisdag 18 mars 2014

Nötfärsbiffar med potatismos


Mellan klockan 14-19 var det förkläde på och nu äntligen har jag knutit av mig det.

Helt färdig i kroppen. Vara på vattengympa och göra potatismos på samma dag var inte lyckat.

Nötfärsbiffar:
1,2 kg nötfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
3 msk kalvfond
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
2 dl vätska (grädde, mjölk eller vatten)

Riv löken.
Stek löken i smör så den mjuknar. Inte får färg.
Pressa ner vitlök och låt stela med lite.
Låt kallna.

Blanda ströbröd och vätska.
Låt svälla i 5-10 minuter.
Blanda ner färs, kryddor, fond och löken.
Forma till biffar.
Stek 3-4 minuter per sida. Beroende på hur tjocka du gjort dem.

Potatismos:
2 kg potatis
4 dl mjölk (eventuellt byta ut någon dl mot grädde)
50 gram smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Skala potatis och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av kokvattnet.
Pressa potatisen.
Värm mjölk och smör i en kastrull och häll det över potatisen.
Vispa moset riktigt luftigt. Enklast om du har en elvisp.
Smaka av med salt och peppar.

Sås:
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 1/2 msk kalvfond
1 1/2 msk soya
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3-4 msk maizena

Koka upp vätska, fond och soya.
Blanda ut maizena i lite mjölk och rör ner i såsen.
Koka upp.
Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera med potatismos, brun sås, sparris och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar