tisdag 21 april 2015

Adhd - impulsivitet

En del av denna komplexa diagnos, adhd, är impulsivitet. Men vad är då impulsivitet? Ibland använder man ord som man tror att man vet innebörden i men jag har insett att alla faktiskt inte förstår vad impulsivitet verkligen är.

Att vara impulsiv betyder att du reagerar eller handlar (gör saker, säger saker) innan du har tänkt.

Du kan inte tygla denna impulsivitet. Det bara händer. Men det betyder inte att du kan göra precis som du vill och skylla på att du är impulsiv. Alla måste vi ta ansvar för våra handlingar. För de med adhd och impulsivitet innebär det att de får betala ett högre pris i form av tårar och misslyckanden.

Impulsiviteten hänger inte bara ihop med hastiga känslor (ilska) utan den finns med som en del av personligheten hela tiden. Allt som handlar om val eller reaktioner innebär en svårighet.

Tillsammans med impulsiviteten finns också svårigheten att inse vilka konsekvenser som olika handlingar för med sig. Man har helt enkelt svårt att förstå vad som kommer att hända efter en viss handling.

Detta beror många gånger på att handlingarna sker utan att man tänkt igenom dem först.

Hade jag hunnit tänka innan jag kastade mitt favorit glas så hade jag förstått att det skulle gå sönder. Nu reagerade jag impulsivt och när jag ser att mitt glas nu är i tusen bitar förstår jag att glas går sönder om man kastar det.

Denna erfarenheten betyder inte automatiskt att jag minns detta nästa gång jag reagerar. Mycket talar för att jag då också kommer att reagera impulsivt utan tanke på konsekvenser.

Det är något som jag förundrat mig över mycket under barnens uppväxt. Detta gäller gubben också.

Oförmågan eller svårigheten att tänka före och att lära av sina misstag.

Vissa saker hände och händer om och om igen. Medan andra saker gav lärdom. Har aldrig kunnat förstå när det ena eller det andra händer.

Det jag vet är att min egen förmåga att förlåta har tränats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar