torsdag 16 april 2015

Vegansk gryta med råstekt potatis


Efter några timmars jobb som brukarrevisor gjorde jag en gryta med Anammas veganska bitar. Gubben tyckte att det var väldigt gott. Det gör mig glad att han mer och mer accepterar veganskt/vegetariskt.

Jag vill inte att han ska vara vegan bara för att jag är det. Jag vill bara att han kan acceptera att äta veganskt de dagar som jag väljer att laga mat som inte innehåller animaliska produkter.

Oftast känner jag för att laga kött/fisk/kyckling till min familj men ibland vill jag att vi äter samma mat.

Det är min fulla övertygelse att både vi människor, vår jord och vår plånbok mår bättre att att äta mindre animaliskt.


300 gram Anamma veganbitar (soja)
1 broccoli
2 stora morötter
1 röd paprika
5 dl vatten
3 dl iMat (havregrädde från Oatly)
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 lagerblad
1 msk soja
1 - 2 msk majsstärkelse
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

6-7 potatis
1 lök
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver (smoked)

Skala och tärna potatisen.
Skala och hacka löken.
Stek lök utan att den där färg.
Tillsätt potatisen och rör ofta för att undvika att bränna.
Låt potatisen steka på låg värme under lock tills potatisen är mjuk.

Stek de veganska bitarna så de får lite färg.
Skala och dela morötterna i mindre bitar.
Dela broccoli i mindre buketter och strimla stammen.
Lägg ner morötter och broccoli bland sojabitarna.
Fräs några minuter och tillsätt vatten, iMat, lagerblad och buljongpulver.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt koka i 10 - 15 minuter.
Strimla paprikan och tillsätt i grytan.
Koka upp.
Rör ut majsstärkelse i lite vatten och red grytan.

Servera med salladsblad och körsbärstomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar