torsdag 12 september 2013

Alternativa behandlingar vid migrän

Migrän är något som jag haft under många år. Fått flera olika mediciner utskrivna genom åren. De har fungerat ett tag mer eller mindre bra men efter ett tag har jag fått byta.

Är så tacksam för att maxalt just nu hjälper mig när migränen sätter in.

Har man aldrig haft migrän så är det svårt att förstå den smärta som förlamar. Det är fruktansvärt och för min del har jag aldrig hittat en utlösande faktor. Doktorn misstänker att det har att göra med mitt låga blodtryck. Att det blir typ av syrebrist i hjärnan och det blir migrän.

Hade en väninna som reagerade på choklad och rödvin. I kombination var det en katastrof. Tilläggas kan att hon älskade både choklad och rödvin. Så ibland tog hon det onda med det goda.

Andra utlösande faktorer kan vara stress, menstruation, väderomslag, matbrist, sömnbrist, för mycket sömn, starka dofter, ljud eller starkt ljus. Även alkohol eller för mycket eller för lite kaffe kan trigga migrän.

Förutom att tänka på att undvika olika utlösande faktorer så finns det lite olika alternativa behandlingar att ta till. Tyvärr har jag inte hittat något som hjälper mig men kanske kan någon annan hitta sin lindring.


  • Lavendelolja - en huskur som kan användas vid huvudvärk också. Antingen andas man in oljan eller stryker den i tinningarna, pannan och nacken eller också på bröstet så att man andas in ångorna. Vid inandning kokar du upp 2,5 - 5 dl vatten och tillsätter 2-4 droppar. Med en handduk över huvudet får du en egen aromabastu. OBS!! Lavendelolja ska INTE drickas.
  • Pepparmyntsolja - fungerar även mot spänningshuvudvärk. Pepparmyntsoljan hjälper till att öppna och stänga blodkärlen, vilket underlättar blodflödet. Den öppnar även upp behållarna vilket gör att mer syre kan komma in i blodomloppet.
  • Andra eteriska oljor som sägs fungerar vid migrän är - anis, basilika, koriander, eukalyptus, citron, mejram, lök och rosmarin. Även inhalering vinägervatten. Det vill säga koka upp lika delar vinäger och vatten. Häll i en skål. Böj dig över skålen och placera en handduk över huvudet för att hålla ångorna inne. Andas.
  • Linfrö - migrän orsakas av inflammation vilket minskas av omega 3-fettsyror. Linfrö innehåller mycket omega 3 och kan lindra huvudvärk. Använd antingen linfröolja eller krossade frön som blötlagts över natten.
  • Bovete - huskur för huvudvärk och migrän. Ämnet i bovete som lindrar inflammationen är en flavonoid som heter rutin. Flavonoider är fytokemikalier som finns i växter. Dessa har visat sig ha antioxidantiska egenskaper som neutraliserar skador på cellen. Flavonoider är också effektiva vid inflammationer.
  • Mandel och honung - ät 12 sötmandlar. Mandel innehåller salicylsyra som lindrar huvudvärk. Ät en sked honung. Det ska vara rå det vill säga oupphettad honung. Hjälper det inte så ta en sked tillsammans med 3 glas vatten efter en halvtimme.
  • Huvudvärksdrink - alternativ 1 - Fyll en stor kastrull med vatten och häll i finhackad färsk ingefära, korianderfrö, skivad vitlök och en liten gnutta honung. Låt koka ner tills hälften återstår. Drick. 
  • Huvudvärksdrink - alternativ 2 - Drick ett glas vatten med äppelcidervinäger och 2 tsk honung.
  • Glutenfri kost - vissa studier pekar mot att många som får migrän är glutenintoleranta eller känsliga för gluten. 
  • Fotbad med örter - häll upp ett fotbad med så varmt vatten som möjligt. Tillsätt 1 msk senapspulver eller mald ingefära. Lägg en handduk över så att värmen behålls. Slut ögonen och slappna av och andas lugnt i 15 minuter. Fungerar eftersom fotbadet hjälper till att få bort blodet från huvudet.
  • Fotbad med is - fyll en balja med iskallt vatten. Sitt göra minuter tills fötterna börjar känns varma. Kryp sen ner under täcket, håll dig varm och slappna av.
  • Vinägerkompress - blötlägg en trasa eller liten handduk med vinäger och lägg den i kylen/frysen tills den är kall. Lägg den sedan på panna, tinningar och nacke. 
  • Huvudmassage - Att ge sig själv huvudmassage kan vara ett effektiv sätt att lindra migrän eller/och huvudvärk. Forskare har upptäckt att massage av den stora nacknerven på baksidan av huvudet nere vid skallbasen lindrar.

2 kommentarer:

  1. Huskurerna funkar kanske på huvudvärk men när migränen sätter in finns det inte en chans att jag kan stå och fixa fotbad eller ångbad :(
    Jag har kommit på att liniment (helst Radital) vid tinningarna, pannan och nacken lindrar en del av migränen och ibland lyckas jag avbryta attacken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. När migränanfallet är där fungerar ju inte mycket av kroppen.
      Inte kan jag stå och fixa sådant när jag spyr som en gris. Fungerar inte ens i ljus.
      Tror dessa tips mer är vid huvudvärk eller smygande migrän.
      Ibland kommer migränen blixtsnabbt men ibland kan jag känna under en lång tid att nu är det på gång. Då hade jag haft tid att fixa fotbad och liknande.
      Har väl migränen slagit klor i mig är det medicin, mörkt rum, spann och hopp om sömn som gäller.

      Radera