måndag 30 september 2013

Zucchiniplättar


- Mamma, måste du ha zucchini i? frågar Max
- Smaka först.
- Hm, säger han och tar en plätta och går.

Han hinner inte långt förrän han kommer tillbaka och ta en till. Det gick tydligen att äta zucchiniplättar.

För att slippa klagomål över vegetarisk mat så serverar jag bacin till. Sältan passar bra.

Jag stekt plättarna när jag hade ork och värmde dem i ugnen 200 grader i ca 15 minuter strax innan vi skulle äta.

Zucchiniplättar:
2 zucchini
6-8 potatis
1 dl vetemjöl
4 ägg
2 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala potatis.
Riv zucchini och potatis.
Lägg i ett durkslag och salta.
Pressa ut all vätska.
Blanda ihop ägg och vetemjöl till en smet.
Rör ner zucchini och potatis.
Stek plättar ca 3 minuter per sida. Jag använde plättjärnet men det går utmärkt i stekpannan också. Bara du ser till att forma plättarna eftersom smeten blir allt lösare ju mer vätska som avges från zucchini och potatis.


Råkostsallad:
vitkål
4 morötter

Dressing:
1,5 msk rapsolja
1,5 msk äppelcidervinäger
1,5 msk socker
0,5 tsk salladskrydda
vitpeppar

Riv eller strimla vitkål och morötter.
Blanda.
Rör ihop ingredienser till dressingen i en kastrull.
Värm försiktigt på svag värme i någon minut, så sockret löser sig.
Smaka av med peppar.
Häll den varma dressingen över salladen och blanda runt.

Servera med stekt bacon och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar