torsdag 12 september 2013

Kotlett med ädelostsås



Ädelostsås är väldigt enkelt och gott. Förgyller de flesta kötträtter. Passar även till kyckling eller vegetariska rätter. Jag anser att den är helt omöjlig att misslyckas med.

Jag steker både karré och vanliga kotletter. Gubben föredrar karré medan Maja föredrar kotletter.

Klyftpotatis:
2 kg potatis
salt
olivolja

Klyfta potatisen.
Placera i en ugnsfast form.
Ringla över olja och strö över salt.
Stek i ugn 200 grader tills potatisen är mjuk.
Höj värmen till 220 grader och låt potatisen få lite färg och en knaprig yta.

Sås:
5 dl mjölk (fungerar med grädde/vatten också)
2 1/2 msk kalvfond
140 gram ädelost
1 kruka persilja
1 krm svartpeppar
eventuellt 1 msk maizena + lite vatten

Koka upp mjölk och fond.
Smula ner ädelost och låt den smälta ordentligt på svag värme.
Hacka persilja och tillsätt i såsen.
Smaka av med svartpeppar.
Red eventuellt såsen med lite maizena utrörd i vatten.


4 fläskkotletter
4 karrékotletter
salt
svartpeppar
vitpeppar

Krydda med salt, svart- och vitpeppar.
Beroende på storlek så stek kotletterna 3-5 minuter per sida.


Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar