Idag blev jag färdig till att plocka av bären från Majas björnbärsbuske. Trots att det finns lika mycket kvar på busken som är omoget så fick jag ihop en liter.
-Pannkakor med björnbärssylt, utbrister gubben lyckligt.
Björnbärssylt:
1 liter björnbär
2 1/2 dl strösocker
3/4 krm natriumbensoat
eventuellt 1 - 1 1/2 msk maizena/potatismjöl utrört i lite vatten
Skölj bären.
Häll bär och socker i en kastrull.
Rör runt så att sockret smälter.
Låt bär och socker stå och safta till sig någon timme.
Värm upp bären långsamt.
Koka försiktigt i 15-20 minuter.
Rör eller skaka kastrullen så att allt blir varmt.
Skumma bort det vita skummet som bildas.
Om du behöver så rör ner lite maizena eller potatismjöl tills sylten fått rätt tjocknad.
Lös konservingsmedlet i lite sylt och rör ner i den färdiga sylten.
Häll upp sylten i en välrengjord och varm burk.
Eftersom vi skulle äta sylten direkt struntade jag i konserveringsmedel.
Eventuellt överbliven sylt klarar sig några dagar i kylskåpet.
Pannkakor:
10 ägg
2 liter mjölk
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk smält smör
Vispa ihop ingredienserna.
Låt smeten stå och svälla.
Stek pannkakor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar