fredag 25 juli 2014

Vädergumma

Jag har ofta skojat om att jag kunde bli vädergumma om jag bara kunde lära mig tyda signalerna. Det hade varit toppen om jag kunde tjäna pengar på denna värkande kropp.

Tyvärr gör allt ont så någon pålitlig vädergumma hade jag inte varit. Tror att jag hade blivit återbetalningsskyldig.  

Många säger
- Reumatism? Då mår du bättre av värmen?
- Nej! Inte jag. 

Jag mår inte bättre av värme. Jag mår inte bättre av något klimat. Vad jag vet eftersom jag aldrig fått möjligheten att testa ett stabilt klimat. 

Problemet är att jag reagerar på förändring. Oavsett om det betyder varmare, kallare, regnigare, torrare. Alla förändringar ger mer ont. 

Igår plågades jag av värmen. Oavsett vad folk säger om att man inte ska klaga på värmen så gör jag det här.

I natt plågades jag av kylan och låg i sängen och huttrade trots pyjamas och täcke. Oavsett vad folk säger om att man inte ska klaga när det blir svalare så gör jag det här.

Min kropp reagerar på samma sätt i värmen som den gör i kylan. 

Jag får mer ont. Svårare att röra mig och andas. Det "bubblar" i lederna trots att jag inte har en sjukdom som påverkar skelettet. Mitt problem är bindväven och bindväv finns  överallt i kroppen. Det finns i huden, i organ och vävnader. Det finns i magen, tarmar, ögon, lungor, hjärta och hjärna. 

När bindväven reagerar av kyla eller värme känns det som om mina inre organ, mina leder och min hud (hela min skapelse) drar ihop sig i en kramp.

Behöver jag säga att jag har ont? Att varje steg, varje rörelse och även att bara ligga still och andas gör ont?

Den där klappen på axeln som var menad som stöd ger mig tårar i ögonen.

När du råkade stöta till mig när du gick förbi gjorde mer ont än vad du kan tro.

Att trampa på en sten gör i mina fötter lika ont som om det var glasbitar.

Eftersom det tar på psyket att ständigt ha ont är jag extra känslig. Så det där som egentligen var menat som skämt gör ont. De där orden om att: "Man kan bara man vill.", "Sjuk? Vad är det för fel på dig?" sårar.

1 kommentar:

  1. Åhhhh vad jag känner igen det där! Ja allt utom att frysa… Det är för varmt även på natten...som om värken inte var nog för att förstöra nattsömnen.

    När någon "nuddar" mina fingrar känns det som att springa in i ett stolsben med lilltån. Det söker mig och jag försöker hålla masken för det var ju inte av illvilja det gjordes.
    Jag mår visserligen bättre av värme än kyla men detta är FÖR varmt! Ge mig 22 grader på dagen och 14 på natten…. Tack…

    Kram!

    SvaraRadera