måndag 17 november 2014

Morotsbiffar med grekisk sallad och tzatziki


Jag kämpar vidare med att få familjen äta mer vegetariskt. Med en kvinnas list ska jag införa gröna rätter fast förklädda till att börja med. Idag serverar jag stekt bacon till morotsbiffarna för att slippa klagomål från gubbe och Max.

Fast jag tror faktiskt att Max blivit mer öppen mot vegetariskt. Misstänker att det var han som ätit upp sojabullarna jag skulle haft till lunch.

Tog tid att laga mat idag. Tur jag var förutseende och började riva morötter redan klockan 12.
Seg är jag i både kropp och knopp. Ögonen bråkar med mig. Suddigt, svårt att fokusera och dubbelseende. Undrar om det är för att jag vet om att jag ser sämre eller om det har försämrats ännu mer.

Morotsbiffarna innehåller ägg och det kan jag acceptera. Än så länge. I detta formatet fungerar det. Stekt eller kokt klarar jag inte av längre.

Tzatzikin är gjord av laktosfri turkisk yoghurt och fetaosten är också laktosfri. Försöker dra ner på mjölkprodukterna men är än inte redo att plocka bort dem helt.

Tzatziki:
3 dl turkisk Yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Riv gurkan.
Blanda gurkan med saltet och låt vila 30 minuter.
Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda sedan alla ingredienser och låt dra minst 1 timme i kylskåp.

Morotsbiffar:
10 stora  morötter
2 gula lökar
6 ägg
6 msk skorpmjöl
4 msk potatismjöl
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Riv morötterna. Jag rev hälften fint och hälften grovt.
Riv lök.
Blanda ägg med skorpmjöl och potatismjöl.
Blanda ner löken och låt stå ca fem minuter.
Rör ner morötterna och krydda.
Jag använder mig av en rund pepparkaksform (samma som jag använder när jag gör hamburgare eller biffar) som jag lägger i stekpannan och fyller med smeten.
Fungerar givetvis utmärkt att klicka ut smeten i stekpannan och forma till biffar.
Stek tills biffarna fått fin färg. Vänd några gånger.

Dressing:
3 msk olivolja
2 tsk vatten
2 tsk grekisk salladskrydda

Rör ihop olivolja, vatten och salladskrydda

Grekiska sallad:
1/2 kruka krussallad
1/2 kruka persilja
1/2 gurka
8 cocktailtomater
1 paket 150 - 200 gram fetaost
1/2 röd spetspaprika
1 liten röd lök
svarta oliver

Dela grönsaker i mindre bitar.
Blanda samman allt i en skål.
Häll på dressingen.
Tärna fetaosten. Rör i hälften och låt resten vara på toppen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar