söndag 10 maj 2015

Köttfärslimpa med brunsås



Lagade köttfärslimpa till familjen och åt själv en tallrik med grönsaker.

Gjorde en stor sats med 1 kg köttfärs eftersom vi var sex vid köksbordet och två matlådor som skulle fyllas till i morgon.

Att göra en stor sats av köttfärslimpa är bra eftersom man förutom i matlådan även kan använda köttfärslimpa som pålägg på mackan.

Det är viktigt att inte arbeta för mycket när man håller på med köttfärs. Blanda ordentlig men bara precis så mycket som behövs.

Jag använder mig av havreprodukter men det går lika bra med mjölk och grädde.



2 dl ströbröd
4 dl havredryck/mjölk
1 liten gul lök
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 ägg
1 msk kalvfond
1 kg blandfärs

Blanda ihop ströbröd och mjölk. Låt dra i 10 minuter.
Hacka löken fint. 
Stek löken mjuk och låt svalna.
Blanda ner kryddor, fond, ägg och lök i ströbrödet.
Tillsätt köttfärsen.
Blanda väl men inte för länge.
Forma två köttfärslimpor på en smord ugnsfast form.
Gratinera i 50 minuter i 180 grader.

Brunsås:
stekskyn från köttfärslimpan
2 msk majsstärkelse
1 dl iMat/grädde
4-6 dl havredryck/mjölk
1 msk soja
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar

Häll stekskyn genom en sil ner i en gryta.
Rör ut majsstärkelse i lite mjölk/havredryck.
Häll iMat och havredryck i grytan och tillsätt majsstärkelsen.
Vispa under tiden som såsen kokar upp. Späd med mer havredryck om det behövs.
Tillsätt soja, kalvfond och svartpeppar.
Koka upp.

Servera köttfärslimpa med brunsås tillsammans med kokt potatis, ärtor, rårivna morötter och lingonsylt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar