söndag 5 maj 2013

3 sorters ADHD

I Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM-IV) anges en rad allmänna kriterier för olika funktionsnedsättningar. Det är så att säga "mallen" som läkare utgår ifrån när de diagostiserar olika psykiatriska sjukdomstillstånd.

DSM-5 (V) ska presenteras i slutet av maj och innehåller flera ändringar för att "modernisera" diagnoskriterierna.

Enligt DSM-IV finns det tre undertyper av ADHD:

  1. En typ med huvudsakligen bristande uppmärksamhet
  2. En typ med huvudsakligen hyperaktivitet/impulsivitet
  3. En kombinerad typ av 1 + 2
Vanligast är det att ha typ 3 det vill säga den kombinerade typen. Däremot är typ 2 med huvudsakligen hyperaktivitet/impulsivitet ovanlig.

Det som tidigare kallades ADD går idag under ADHD typ 1 (huvudsakligen bristande uppmärksamhet).


Symtom av typen bristande uppmärksamhet
  • Ouppmärksamhet och koncentrationssvårigheter är grundläggande symtom vid ADHD. Det finns en oförmåga att undertrycka distraherande intryck och koncentrera sig på ven viss uppgift. Personen tycks inte lyssna ordentligt. Slarv är vanligt förekommande.
  • Organisatoriska svårigheter är en lika stor del av problemet. Detta innefattar svårigheter att organisera, hålla igång eller avsluta uppgifter. Personen kan vara glömsk, "tankspridd" eller ha lätt för att tappa bort saker.
Symtom av typen hyperaktivitet/impulsivitet
  • Hyperaktivitet inbegriper rastlöset eller när någon pratar överdrivet mycket. Barnet kan springa, klättra, verka vara "på språng" eller fara upp ur stolen väldigt mycket. Dessutom kan barnet ha svårt att leka tyst.
  • Impulsivitet inbegriper att slänga ur sig svar, ha svårt att vänta på sin tur samt tränga sig på eller avbryta.
Enligt Martin L. Kutscher "Barn med överlappande diagnoser" har INTE en person som inte måste anstränga sig till det yttersta för att vara organiserad ADHD. Detta problemet ingår i själva defiitionen av ADHD. Undantag om personen har syndrom med framtidsångest som kompenserar ADHD:n.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar