måndag 8 april 2013

Hickorybiffar med rökig BBQ-sås


Idag struntar jag fullkomligt i Matkalendern. Jag ska få mitt lystmäte tillgodosett.

Älskar den rökiga smaken av hickory. Så idag blir både biffar och sås rökiga.

Hoppas att både BBQ-sås med hickory smoke och biffar smaksatta med hickory inte blir för mycket för resten av familjen.

Den snabba lasagnen blir en annan dag.

Biffar:
1, 2 kg nötfärs
1 paket bacon
1 dl Hickory BBQ-sause
1 tsk salt

Strimla bacon och stek.
Låt svalna.
Blanda ihop ingredienserna.
Forma till biffar. För att få perfekt form och tjocklek på biffar/hamburgers använder jag mig av ett enkelt trick.

Använder jag denna vet jag att biffarna blir lika stora och steks jämt.


Stek. Inte för hög värme. Inte för länge. Nötbiffar får gärna vara lite rosa. Jag har bara två biffar i stekpannan. Ungefär två minuter på sida.

BBQ-såsen avger lite klibbig vätska och om du vill så torka snabbt ur stekpannan efter några biffar.

1,2 kg blir 8 perfekta biffar och en liten extra.

Hemligheten bakom en perfekt biff/hamburger är bra och färskt kött. Utan bra råvaror blir slutprodukten sämre. Men det allra viktigaste är att inte jobba så mycket med köttet. Vänd snabbt ner kryddor/smaktillsats. Håll inte på och greja länge. Färsen ska helst behålla sin struktur och inte bli en "deg".

BBQ-sås:
3 dl ketchup
1 dl sweet chili sauce
2 tsk liqued smoke
2 msk balsamvinäger
3/4 dl kalvfond (går bra med annan fond också)

Blanda ihop och låt stå kallt.
Håller sig i ren och tätslutande behållare i kylskåpet i 3-4 veckor.

Servera med pommes och kokt broccolli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar