lördag 20 april 2013

Lammkorv


Idag testade vi på att göra lammkorv. Vi tömde frysen på mycket det lamm vi hade. Grytbitar, stek, bakben mm. Måste göra av med lite ibland.

2 1/2 kg lammkött (grytbitar eller annat benfritt kött)
2 1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk salt
3 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
4 stora vitlöksklyftor
2 krukor persilja
ca 3 dl kallt vatten
fjälster (gris)

Har du färskt kött så stoppa in i frysen så det blir lite fruset. Blir lättare att arbeta med och smeten binder bättre.

Spola fjälstren och lägg dem i rikligt med vatten i 30 minuter. Finns att köpa i de flesta välsorterade butiker. Som till exempel Maxi. Gubben bad om fjälster hos slaktaren. Han sa att han skulle ha till 3 kg kött och kom med med mer än vad vi behövde.

Gubben skar bort köttet från benen.

 

Blanda kött, salt, svartpeppar, timjan, rosmarin, dragon.
Hacka persiljan och rör ner.
Pressa i vitlök.
Blanda väl.


Mal allt grovt i köttkvarn.  



Lägg köttet i en bunke och kör i matberedaren med degkrok.
Tillsätt kallt vatten.
Räcker med att köra i ca 2 minuter.
Om smeten känns väldigt fast så tillsätt lite mer vatten.

Montera korvhornet och kör ut kött till början av röret. Detta för att det inte ska vara luft i röret som fyller fjälstret.
Trä på fjälstret.
Slå en knut längst fram.
Stoppa korven men inte för mycket så fjälstret spricker.


Knyt snöre eller snurra fjälstret vid önskad korvlängd. Alternativt om du gör detta själv så kör du en enda lång korv och sedan snurrar efteråt.

Låt korven vila i rumstemperatur i 30 minuter.



Sjud eller stek. Gubben lät korvarna sjuda i några minuter.



Låt svalan och frys sedan in. Färsk korv håller några dagar i kylskåp.

Givetvis stekte gubben en korv så vi fick smaka. Blir gott till grillen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar