måndag 16 december 2013

Ny tabell, nya turer

I lördags blev det ny tidtabell för Skånetrafiken. Med buller och bång invigdes flera tågstationer som ska trafikeras av Pågatåg. Allt blir bättre. Allt blir smidigare.

Var det sagt.

Så idag när Maja började skolan klockan 8.00 och matteprovet började 8.30 tog hon den nya bussturen 7.05 hemifrån. För att fastna på tågstation eftersom den nya turen var inställd pågrund av signalfel.

Maja hade tur och det gick buss.

Tidigare har Maja vägrat ta tåget eftersom de gånger hon gjort det så har det varit förseningar och hon har inte kommit i tid till skolan.

För en person med adhd och ocd är det viktigt att saker och ting händer som planerat/de ska. Det är viktigt att ha kontroll. Det är viktigt att komma i tid. Speciellt om det, som idag, är ett matteprov som väntar.

Alla är nog mer eller mindre nervösa inför ett prov men Maja har det problemet att hon ibland helt låser sig om något blir fel.

Saker och ting måste vara på ett visst sätt och att då inte tåget kommer en så viktig dag är ett gigantiskt misslyckande för den skånska tågtrafiken. Första vardagen efter invigningen tycker man att tågen borde kunna komma som de ska. Det är inte speciellt förtroendeingivande att misslyckas direkt.

Jag har kollat upp och om Maja bestämmer sig för att inte lita på tågen utan vilja ta bussen till skolan som hon gjort tidigare så måste hon göra lite ändringar i sin dag. Bussarna har dragits ner till varannan timme eftersom tågtrafiken har utökats. (hahahaha)

Ska Maja hinna in till skolan måste hon åka hemifrån klockan 6.05 för att vara i stan klockan 7.20. Hade tågen fungerat som de skulle så kunde hon åka klockan 7.05 och vara i skolan 7.50.

Att väckarklockan ringer 05.00 eller 06.00 gör stor skillnad i en 16-årings vardag.

Jag förstår att tåg kan gå sönder. Att oförutsedda händelser kan ske men när det gäller den skånska tågtrafiken då är det mer regel än undantag att tågen inte kommer i tid. Det är dåligt. Det är rent ut sagt uselt.

Jsg tänker på alla de som blir lidande.

Dagispersonal sitter fast på en tågstation eftersom tåget inte kommit. Föräldrarna som ska lämna på dagis står utanför och är irriterade för att personalen inte kommer i tid. Läkare kommer inte till sin arbetsplats i tid, polisen kommer inte i tid osv. Allt har ett pris. Allt får konsekvenser.

Jag trodde att vi skulle uppmuntra till att använda kollektivtrafiken. Att minska utsläpp. Hur många vill åka med tågen om de inte vet att de kommer fram?

Och detta är innan den riktiga vintern med kyla och snö har kommit.

Kanske Skånes tågtrafikbolag borde blicka ut från sina kontor och se hur tågtrafiken löses i andra länder där klimatet är betydligt hårdare än i Sverige.

Jag hoppas att denna morgonen inte påverkade Maja så mycket att matteprovet blev ogjort. Jag hoppas att hon klarade av att hålla fokus på det som var viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar