tisdag 31 december 2013

Planka med kalventrecote


Varmrätt:

Gubben har stått vid spisen och lagat väldigt god mat. 
Känner mig väldigt bortskämd. 

Duchessepotatis:
1 kg potatis (mjölig sort)
3 äggulor
1 dl grädde
3 msk smör
salt
vitpeppar

Bearnaisesås:
500 gram smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 vitpepparkorn
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
salt 
vitpeppar

800 gram - 1 kg kalventrecote

Ett knippe färsk sparris
1-2 paket bacon
Körsbärstomater med kvist

Bearnaisesås: 
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. 
Dra bort kastrullen från plattan. 
Håll smöret varmt. 
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. 
Koka ihop tills ungefär hälften återstår. 
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar. 
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning. 
Strö i hackad persilja och dragon. 
Salta och peppra.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen. 
Pressar du ner potatisen i en bunke. 
Låt svalna lite.
Häll i äggulorna, grädden och smöret och rör om. 
Smaka av med salt och vitpeppar.

Stek kalventrecote så de får fin yta.

Stek sparris några minuter och låt svalna. Linda in varje sparris i en skiva bacon.

Spritsa mos runtom plankan.
Placera kött, sparris och tomat på plankan.
Gratinera plankan tills moset blir gyllenbrunt.

Klicka på bea och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar