tisdag 24 december 2013

Honungs- och kanelmarinerad kalkonfilé och rödkålssallad



Varmrätt:

2 dl rapsolja
knappt 1 dl flytande honung
2 msk kanel
saft av 1 citron
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1,4 kg kalkonfilé

Sås:
2 dl sky från stekningen
1 msk kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 msk maizena redning
1 tsk kinesisk soja

Blanda olja, honung, kanel, citronsaft, salt och peppar i en plastpåse.
Lägg i köttet och marinera i 1 timme i kyl.
Torka av köttet och bryn det i en stekpanna med smör.
Koka ur stekpannan med 2 dl vatten och spara till såsen.
Sätt en köttermometer i köttet och tillaga det i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader.
Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas upp.
Koka upp sky, fond och grädde.
Red av med redning och smaka av med soja, salt och peppar.


300 gram rödkål
1 rödlök
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten
1 tsk grönsaksfond
1 tsk vitvinsvinäger
1 äpple
1/2 dl valnötter
salt
svartpeppar

Strimla kålen och skala, dela och skiva löken. Fräs i stekpanna med smör.
Späd med vatten, fond och vinäger, och koka i 15 minuter.
Dela, klyfta, kärna ur och tärna äpplet. Blanda med kålen och låt koka i 5 minuter.
Strö över valnötter och smaka av med salt och peppar.

Servera med potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar