onsdag 15 oktober 2014

Boeuf Bourguignon



Först kör jag till affären för att handla till dagens middag. Glömmer hälften och suckar tungt. Börjar i alla fall lite smått. Det ska nog gå ända. Då upptäcker jag att löken som såg så fin ut var mindre fin på insidan. Det var bara att åka till affären igen. För säkerhets skull så plockar jag fram allt jag tänkt använda så jag slipper köra en gång till.

Jag har absolut inte långt till den lokala butiken men så som jag mår finns det inte en chans att jag orkar gå. Ännu mindre cykla. Om jag nu hade haft en cykel hemma.

Går jag finns risken att höfterna ger upp efter halva vägen och där blir jag då sittande.

Så jag tar bilen trots blickar och kommentarer om hur skamligt det är att jag kör till affären.

"Gå i mina skor innan du yttrar dig."

Väl hemma slängs grytan ihop. När det börjar närma sig att champinjonerna ska läggas i ska jag förbereda deras stekning. Då visar det sig att svampen bara ser fin ut på ovansidan. Resten är mögliga. Gissa om jag gick i taket.

Så det fick bli tredje trippen till affären. Min svägerska som står i kassan skrattade hjärtligt och sa menande:

- Vi ses kanske igen.


1,3 kg fläskkarré utan ben
350 gram varmrökt sidfläsk
2 gula lökar
3 morötter
4-5 vitlöksklyftor
5 dl vitt vin
2-3 dl vatten
1-1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk timjan
4 lagerblad
250 gram champinjoner
2 dl syltlök
(2 dl grädde/gott-i-maten, 2 tsk soja eventuellt redning)

Dela karrén i mindre bitar.
Bryn och lägg vid sidan.
Strimla sidfläsk.
Tärna morot och hacka lök.
Fräs fläsk, morötter, lök och vitlök.
Tillsätt kött, vin, vatten och kryddor.
Koka under lock på svag värme i 1 1/2 timme. Min gryta stod lite längre på spisen men på lägsta värmen. Håll koll så att grytan inte kokar helt torr.
Är din svamp stor så halvera du den annars bryner du champinjonerna hela.
Rör ner svampen i grytan och koka ca 10 minuter till.
Jag tillsatte också 2 dl gott-i-maten och 2 tsk soja. Du kanske behöver reda.
Smaka av och blanda ner syltlöken.

Servera med kokt potatis och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar